Relaties tussen Huurder en Verhuurder in Turkije: Uitgebreide Gids – Rechten, Verplichtingen, Juridische Details
Borg en Teruggave
Volgens artikel 342 van de Turkse Wet op de Verbintenissen (TBK) kan de verhuurder een borg eisen van de huurder voor het onderhoud van de woning of mogelijke schade tijdens de huurperiode. De teruggave van de borg is afhankelijk van het feit of de huurder de woning in dezelfde staat teruggeeft als waarin deze werd ontvangen. Normale slijtage door gebruik (bijvoorbeeld verkleuring van muurverf) is geen geldige reden voor inhouding van de borg. De huurder kan zijn rechten beschermen door foto’s te maken van de staat van de woning als bewijs. Bovendien kan de huurder, als de verhuurder de borg zonder geldige reden niet terugbetaalt, een juridische procedure starten.
Huurcontract en Vernieuwing
Huurcontracten kunnen voor een bepaalde of onbepaalde duur zijn. Volgens artikel 347 van de TBK wordt een contract voor bepaalde duur, tenzij de partijen anders overeenkomen, onder dezelfde voorwaarden automatisch met een jaar verlengd. De totale verlengingsperiode kan echter niet langer zijn dan 10 jaar. Tijdens het vernieuwingsproces van het huurcontract moeten huurverhogingen en nieuwe voorwaarden schriftelijk worden vastgelegd. Als dit niet gebeurt, wordt het contract geacht onder dezelfde voorwaarden te zijn verlengd. Als er wijzigingen in de contractvoorwaarden worden aangebracht, moeten deze in het nieuwe contract worden opgenomen.
Huurverhogingspercentages
Huurverhogingen worden elk jaar bepaald volgens artikel 344 van de Wet op de Verbintenissen, op basis van de consumentenprijsindex (TÜFE). Het maximale verhogingspercentage mag de gemiddelde TÜFE-stijging van de afgelopen 12 maanden van het voorgaande jaar niet overschrijden. Partijen kunnen echter een lager percentage overeenkomen. Bijvoorbeeld, als de TÜFE met 15% stijgt, kan de huurverhoging tot dit percentage zijn, maar partijen kunnen overeenkomen op 10%. Dit percentage wordt berekend op basis van de relevante maand van elk jaar en geldt voor de volgende periode.
Onderhoud en Reparaties
Volgens artikel 316 van de TBK zijn kleine reparaties de verantwoordelijkheid van de huurder, terwijl grote reparaties voor rekening van de verhuurder komen. De huurder is verantwoordelijk voor kleine reparaties zoals het vervangen van een lamp of het repareren van een kraan. Voor grote reparaties (zoals dakreparaties, vervanging van hoofdleidingen of het schilderen van de woning) moet de huurder de verhuurder schriftelijk informeren. De verhuurder moet binnen een redelijke termijn de reparatie uitvoeren; zo niet, dan kan de huurder de reparatie zelf laten uitvoeren en de kosten verhalen op de verhuurder.
Ontruiming en Beëindiging
Geldige redenen voor ontruiming van de huurder zijn onder meer het niet betalen van de huur (TBK artikel 315), gebruik van de woning in strijd met het beoogde doel (TBK artikel 316), storend gedrag van de huurder jegens de verhuurder, of de overdracht van de woning aan een naaste om redenen van noodzaak. Bovendien kan de verhuurder, als hij kan aantonen dat de woning nodig is voor personen die hij moet onderhouden, de ontruiming aanvragen.
Toegangsrecht van de Verhuurder
De verhuurder mag de woning betreden zonder de privacy van de huurder te schenden, op een redelijk tijdstip en na voorafgaande kennisgeving (bijvoorbeeld 24 uur van tevoren), voor onderhoud, reparaties of om de woning aan een derde partij te tonen met het oog op verhuur. Dit recht is geregeld in artikel 319 van de TBK. De verhuurder mag dit recht niet overmatig gebruiken; anders kan de huurder juridische stappen ondernemen wegens schending van de privacy.
Conclusie
De relaties tussen huurder en verhuurder in Turkije worden geïnterpreteerd binnen het kader van de Turkse Wet op de Verbintenissen. Deze gids is opgesteld om informatie te bieden over situaties die zich kunnen voordoen tijdens het huurproces. Het is essentieel dat beide partijen hun rechten en verantwoordelijkheden kennen voor een eerlijke en vreedzame relatie. Tegelijkertijd raden we aan om in geval van een mogelijk geschil tussen huurder en verhuurder altijd met een advocaat te werken om rechtenverlies te voorkomen.